Sacha Inchi

Úvod HERBÁRSacha Inchi

Sacha Inchi

ČelaďEuphorbiaceae (pryšcovité)          RodPlukenetia           Druhvolubilis L.

Farmaceutické názvy: amauebe, amui-o, huito-to, sacha inchic, maní del monte, sacha yachi, sacha yuchi, sacha yuchiqui, yuchi, sampannankii, suwaa, correa

Používaná časť rastliny semená (Semeni plukenetiae


Domorodé použitie v tradičnej juhoamerickej etnomedicíne pri:

  • udržuje zdravú pokožku, spomaľuje starnutie, podporuje rast zdravých nechtov a vlasov
  • posilňuje srdce, udržuje správny krvný tlak, znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov a arytmie
  • posilňuje imunitný systém
  • pri zápaloch kĺbov, pľúc, priedušiek a ďalších vnútorných zápaloch
  • podporuje liečbu nádorov, spomaľuje rast nádorových buniek
  • pri tehotenstve podporuje správny vývoj plodu vo všetkých oblastiach a znižuje riziko vysokého krvného tlaku matky

 

Kde možno objednať a kúpiť ?


 


Popis:

Polodrevitá, obtočivá, popínavá rastlina. Vetvy sú lysé, na 3 - 8 cm dlhých stopkách vyrastajú vajcovité listy dĺžky 7 - 13 cm, šírky 5 - 12 cm s jasnou štruktúrou, na vrchnej strane hladké.

 

Kvety sú obojpohlavné. Plod je delený na 4, 5 alebo 6 hlboko delených častí so semenami.

 

Divo rastie alebo býva kultivovaná od Strednej Ameriky po Bolíviu. V Peru rastie v nízkej aj vyššie Amazónii a archeologické nálezy ukazujú, že táto rastlina bola v preinkaických dobách kultivovaná aj na pacifickom pobreží.

 

Semená sa bežne užívajú ako potravina a to ako varená, tak pražená. V oblasti San Martín sa pripravujú zo semien jedla s názvami inchicapi, Lechon api alebo pururuca. Olej zo semien sa užíval už od nepamäti. V poslednej dobe však stúpol enormne záujem o tento olej po tom, čo boli zverejnené štúdie, zaoberajúce sa jeho obsahovými látkami. Z vykonaných štúdií vyplýva, že olej obsahuje až 89% nenasýtených mastných kyselín (typu 3, 6, 9) a vysoký podiel aminokyselín.

 

Niekoľko slov o nenasýtených mastných kyselinách:

Najväčšia časť tukov tvorí mastné kyseliny, z ktorých najdôležitejšie sú tzv. Esenciálne mastné kyseliny, teda kyseliny, ktoré si organizmus nedokáže vytvoriť sám. Tieto látky sa zúčastňuje celého radu kľúčových procesov v tele. Podľa chemickej charakteristiky rozoznávame skupiny: omega-3 (kyselina alfa-linolénová, ALA) a omega-6 (kyselina gama-linolénová, GLA čiže linolová) a omega-9 (kyselina olejová).
 

Najvýznamnejšou skupinou pre ľudské zdravie je skupina omega-3. Tieto kyseliny sú veľmi dôležitou zložkou prevencie srdcovo-cievnych chorôb. Majú schopnosť brániť tvorbe krvných zrazenín (trombov), ktoré môžu byť príčinou infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Vedľa toho majú protizápalový efekt v organizme a prijímané v dostatočnom množstve pomáhajú v terapii autoimunitných ochorení, akými sú Crohnova choroba, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída a migrenózne stavy. Niekedy sa tiež môžete stretnúť s najčastejšími zástupcami pod názvami EPA (Eikosapentaeonová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina).

 

Skupiny omega-6 a omega-9 svojím spôsobom posilňujú účinok omega-3 NMK, omega-9 mastné kyseliny výrazne znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov.

Brack Egg uvádza vo svojej práci v roku 2003 podľa vykonaných početných štúdií oleje zo semien Plukenetia volubilis L. prítomnosť a porovnanie obsahov mastných kyselín s hodnotami oleja z africkej palmy (Elaeis Guineensis))

 

Mastná kyselina

Plukenetia volubilis   

Elaeis guineensis   

     

palmitová kyselina (nasýtenáná)

4,08 %

32,00 - 47,00 %

palmitoleová kyselina (mono-nenasýtená)

0,05 %

---

margarinová kyselina (nasýtenáná)

0,10 %

---

stearová kyselina (nasýtenáná)

2,90 %

1,00%

oleová kyselina (mono-nenasycená; omega-9)

3,50 - 10,80 %

40,00 - 53,00 %

linolová kyselina (poly-nenasýtenáná; omega-6)

6,80 - 43,30 %

2,00 - 11,00 %

linolenová kyselina (poly-nenasýtenáná; omega-3)

37,80 - 49,80 %

---

arachidonová kyselina (nasýtenáná)

0,27 %

---


Vedľa toho bola preukázaná početnými štúdiami prítomnosť ďalších zdraviu prospešných látok ako aminokyseliny, steroly, tokoferoly a ďalšie.

 

Podľa týchto údajov neznesie olej zo semien Plukenetia volubilis L. porovnanie so žiadnym iným rastlinným olejom a jednoznačne sa radí na špičku zdraviu prospešných olejov.

Aj v porovnaní s rybím tukom vychádza olej Sacha Inchi víťazne, pretože ani pri dlhodobom užívaní nespôsobuje prekyslenie žalúdka.

 

Porovnanie so syntetickými doplnky stravy typu Omega-3, Omega-6 a podobných v kapsulách tu nie je na mieste, pretože hovoríme o 100% prírodnom, panenskom, za studena lisovanom oleji bez akýchkoľvek chemických prísad.

 

Nie nadarmo bol olej Sacha Inchi v roku 2005 na Svetovej výstave jedlých olejov v Paríži ocenený Zlatou medailou.


Všeobecná analýza obsahu mastných kyselín v oleji zo semien Plukenetia volubilis L., ako bol uverejnený v roku 2006 v La Rivista Italiana Delle sostanza Grasse

 

nasýtenosť väzby

mastná kyselina

obsah v oleji (%)

     

16 : 0

palmitová

3,79

16 : 1Δ9C

palmitoleová

0,06

18 : 0

stearová

2,65

18 : 1Δ9C

olejová

8,77

18 : 2Δ9C,12C

linolová

33,67

18 : 3Δ9C,12C,15C

linolenová

50,73

20 : 0

arachidová

0,07

20 : 1

arachidonová

0,23

CELKEM

100,00



Steroly


sterol

obsah (%)

   

cholesterol

0,30

sitostanol

0,90

kampesterol

7,10

kampestanol

0,20

stigmasterol

27,90

δ 5-avenasterol

5,30

δ 5-24-stigmastadienol

0,50

24-metylencholestero

0,10

δ 7-stigmasterol

0,10

δ 7-avenasterol

0,20

δ 5-23-stigmastadienol

0,10

cholerosterol

0,80

β-sitosterol

56,50

CELKEM

100


Celkový podiel sterolov na 1000 g oleje = 2,472 g

Tokoferoly


tokoferol

obsah (%)

   

α tokoferol

63,30

β  γ tokoferol

36,70

CELKEM

100


Kontraindikácie:

Nie sú popisované.


Vedľajšie účinky:

Nie sú popisované.


Tradičný etnomedicinálny liečebný predpis:

1 polievková lyžica denne


Bližšie informácie sa môžete dozvedieť na stránkach o štandardných prípravách byliniek.

 

 

Fytochemické zloženie:

viď tabuľky chemického zloženia


Zdroj:


Alpha linolenic acid rich oils. Composition of Plukenetia volubilis (Sacha Inchi) oil from Perù, BONDIOLI, P.; DELLA BELLA, L.; RETTKE, P.;en La Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse, 83/LXXXIII, May-June, Page 120-123, 2006
Frutas del Perú, BRACK EGG A., Universidad San Martín de Porres, 2003, ISBN 9972-54-105-3